Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 14:14 - Лихтенщайн - съвършенство на миниатюрите
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 7300 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   В сърцето на Европа се намира държава без армия, валута, летища, пристанища. И въпреки това е икономически колос и оазис за туристите. Великото херцогство Лихтенщайн, скътано в полите на Ретийските Алпи, трудно се открива на картата.
    Пътувайки между Швейцария и Австрия, може и да не забележим, че преминаваме през територията на миниатюрната монархия. Но спрем ли в Лихтенщайн, трудно ще устоим на изкушението да я обиколим " на един дъх". Особено чувство обзема човек при мисълта, че пред него, на обозрима с поглед шепа земя, се простира царството на банките и пощенските марки, гарантирано с девствена алпийска природа. И всичко това може да се преброди за три дни пеш, за един - с велосипед, или само за два часа с автомобил.Лихтенщайн са равнява на среден нюйоркски квартал, но пък толкова много банки накуп няма дори и в  Манхатън.
     Със своите 160 кв.м. Лихтенщайн е втората по големина сред най - малките държави в Европа. Изпреварва я Андора, а далеч зад нея са Сан Марино, Монако и Ватикана. На територията на страната обаче се издигат 29 върха над 2000 м., най - високият от които е Граушпиц ( 2599 м.).От всеки един от тях се открива чудна гледка към Алпите в Тирол и Швейцария. В залесените части на планините могат да се  срещнат диви животни, които са свикнали с присъствието на хората и сякаш специабно позират за снимка.
      Туристическата инфраструктура е развита до съвършенство. Въпреки че само една трета от територията е заселена, съществува гъста мрежа от хижи и заслони. Туристическите и велосипедните( в Лихтенщайн, както и в съседните страни велосипедния туризъм е изключително популярен) пътеки с обща дължина около 500 км. са добре маркирани. Зиме идеални условия за ски предлагат курортите Малбун и Стег, разположен на 1300 м. над морското равнище.
       Княжеството е създадено през 1719 година със специален декрет на император Карл ІV. За последен път войските на малката държава са участвали във военни действия през 1799 година. Седемдесет години по - късно държавният глава демобилизира цялата армия от 80 човека. И до днес Лихтенщайн не разполага с въоръжени сили. За абсолютно отсъствие на униформени в херцогството не може да се говори - по улиците на Вадуц се срещат полицаи. Присъствието им обаче е по- скоро туристическа атракция и те с удоволствие позират за снимки. Политиката на управляващия княз Ханс Адам ІІ е изключително гъвкава. От 1978г. страната членува в Съвета на Европа, а през 1990г. встъпи в ООН. Митническия съюз с Швейцария датира от 1923 година, а монетарният от 1924. Страната няма собствена валута, в обръщение е швейцарският франк. Благодарение на славата си на данъчен рай през последните две десетилетия Лихтенщайн преживя бум на финансовите институции. Петнадесет от най- мощните банки в света са изрбали страната за своите централни офиси. В тях работят 1500 служители от общо 33-хилядното население. За развитието на страната изключително голямо значение имат собственият и на съседните държави неутралитет, либералната стопанска и данъчна политика, мощната банкова система, липсата на бюрокрация, социалната и правната стабилност, високият образователен ценз на жителите.
     В столицата Вадуц са най - важните държавни институции- Парламентът и правителството, които се помещават в сграда в готически стил. Разсеяните и любознателни туристи като нищо магат да се озоват в коридорите на властта. На входа няма охрана, затова пък има точна информация кой чиновник( започвайки от министрите) в кой кабинет се намира. Сред интересните туристически забележителности са още сградата на общината, католическата катедрала " Свети Флориан" , музеите.
     Княжеският дворец с петнадесет метрови кули и защитни стени, дебели 4-5 метра , се извисява на хълма над Вадуц. Средновековният замък и днес е жилище на монархическото семейство, но веднъж в годината - на 15 август националния  празник, отваря врати за всички поданици на княжеството. На този ден дори гостите на града - държава имат шанса не само да се включат в градското увеселение, но и да разгледат двореца. В частната колекция на княза може да се види впечатляваща сбирка от картини на Рубенс, а Кралските винени изби са отворени целогодишно. В тях посетителите имат богат избор за дегустация и покупки измежду 300 най - отбрани европейски вина. В деня на приема обаче основна напитка са елексирите, добити от местните лозя край брега на Рейн. Празничната вечер на 15 август завършва с великолепна празнична заря, чиито пурпурни цветове превръщат миниатюрната държава в картина от приказките.
image     
Rote Haus с характерна за Вадуц архитектура
  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :)))
20.10.2006 16:18
Вълшебно място, нали? :) Като от приказка извадено.
цитирай
2. анонимен - :(
20.11.2006 16:07
смятам да пиша курсова работа по въведвние в туризма на тема Развитие и перспективи на туризма в Лихтенщайн.Някой може ли да ми помогне с още малко информация по темата. Благодаря
цитирай
3. zero - Утре
20.11.2006 16:12
ще Ви напиша сайтове с информация за Лихтенщайн
цитирай
4. zero - за Лихтенщайн
21.11.2006 08:59
намери списание Happy Weekend - списание за туризъм и свободно време брой 6 месец юни 2006г. там има пълна информация по темата.Турист.забележителности - сградата на общината, католич.катедрала " Свети Флориан", музеите на марките и ските. Ще приложиш снимки - ти си знаеш...Ако не намериш списанието дай е-mail аз ще ти изпратя информацията.l
цитирай
5. анонимен - info za L
30.12.2006 20:33
dok_k@abv.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395434
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031