Повече за Република Конго

Република Конго се разпознава още като Конго Бразавил, като последното представлява всъщност най-големият град и столица на африканската държава. Населението на Конго след преброяването през далечната 2007 година възлиза на около 3 768 126 души със средна гъстота на населението 9 души на кв.км.

Връщайки се към колониалния ѝ период, държавата бива позната още като Френско Конго. Често се оказва така, че Република Конго бива обърквана с нейната почти едноименна съседка, а именно Демократична Република Конго, наричана в миналото просто Заир или Белгийско Конго.

Африканската държава е разделена на дванадесет департамента, които пък от своя страна се поделят още на 86 района с едва 7 общини. В исторически план може да се каже, че през 15-16 век на днешната територия на Република Конго се дал живот на множество държавни образувания като Лоанго или Теке, служещи като отличен пример за такива, които биват завладени от френски колонизатори през далечната 1880 година.

Именно тогава съществащата държава Френско Конго сменя наименованието си на Средно Конго, вследствие на което бива причислена към Френската екваториална Африка. Едва много по-късно през 1958 година, страната получава автономоност, с което Конго се обявява като напълно автономна република , а през 1960 година се случва последната промяна  - Конго се провъзгласява на независима република.

Демократична Република Конго

За разлика от Република Конго, Демократична Република Конго, бидейки нейна почти едноименна съседка, с която бива често обърквана, която е още по-позната и широко разпространена като бившият Заир, се разполага в централните части на континента и е определена като 12-та държава в света по територия, а в границите на африканския контиент, ДРК заема едва трето място. 

Демократичната република има площ 2 345 410 кв. км и население от  67 827 000 души с гъстота от 29,3 души на кв.км. Столицата на държавата е Киншаса, а официалният език, на който се говори е френски.